SPORT PSY PROFILE
- SPORT PSY
PROFILE - PERSONALITATEA
CAMPIONULUI - EVALUARE
FIGURATIVĂ - INDEX
SPP - EVALUARE
EVANTAI - EVALUARE
DESCRIPTIVĂ - PUNCTE TARI
ȘI SLABE - SCOR
CONTROL - AXE DE
PERFORMANȚĂ - ANALIZĂ
COMPARATIVĂ - ANALIZĂ
STATISTICĂ - RECOMANDĂRI
În sportul de performanță, sportivii, părinții,antrenorii,conducătorii de cluburi și federații sportive își pun următoarele întrebări:
Sportiv: Merită să îmi sacrific copilăria? Am tot ce îmi trebuie să reușesc?
Părinte: Poate copilul meu să facă performanță în sport sau mai bine îl direcționez către școală? Le poate face pe ambele la fel de bine?
Antrenor: Există potențial în acest sportiv să ajungă un performer de top? Îl aleg pe el sau pe altul să îl antrenez?
Conducător de club sau federație sportivă: Voi obține rezultate cu acest sportiv sau mai bine investesc în altul?
Studii și cercetări psihologice realizate de-a lungul timpului la nivel mondial au încercat să identifice dacă există trăsături de personalitate specifice care îi fac pe unii sportivi să obțină performanțe deosebite. S-a constatat existența unor trăsături comune, numite generic PERSONALITATE de CAMPION, atât la sportivii care practică sporturi individuale, cât și la cei care practică sporturi de echipă.
Astfel s-a evidențiat faptul că un predictor mult mai precis al succesului în sportul de mare performanță este palierul PSIHOLOGIC (mental și emoțional), mai degrabă decât cele fizic, tehnic și tactic.
Cum identificăm sportivii cu PERSONALITATE de CAMPION ?
Bateria de teste psihologice SPORT PSY PROFILE face o scanare la nivelul personalității și poate identifica, în momentul prezent, toți acești markeri ai PERSONALITĂȚII de CAMPION.
SPORT PSY PROFILE este rezultatul unei cercetări științifice, care a durat aproape 2 ani și a fost realizată pe 1000 de sportivi din sporturi individuale și de echipă.
SPORT PSY PROFILE masoară nivelul a 17 dimensiuni și 5 axe psihologice, care din punct de vedere științific corelează direct cu performanța sportivă.
SPORT PSY PROFILE se aseamănă cu un set de analize medicale complete. Așa cum acestea arată, în momentul prezent, din punct de vedere fizic, ce parametrii se găsesc la nivel normal și ce parametrii sunt deficitari, în același fel, bateria de teste SPORT PSY PROFILE oferă un diagnostic precis, din punct de vedere mental și emoțional, asupra nivelului de dezvoltare al celor 17 dimensiuni și 5 axe psihologice în raport cu modelul ideal al PERSONALITĂȚII de CAMPION.
Aceasta este Funcția Diagnostică.
Pornind de la evaluarea SPORT PSY PROFILE, un psiholog sportiv poate propune un PLAN DE DEZVOLTARE PSIHOLOGICĂ PERSONALIZAT.
Aceasta este Funcția de Dezvoltare.
Specialistul poate, pe baza rezultatelor testului, să facă o recomandare și o predicție pe termen lung a nivelului la care poate ajunge acel sportiv. Acest lucru nu este o prezicere ci o predicție științifică, cu o marjă de eroare ce se bazează pe prezumția că sportivul nu își va schimba radical comportamentul și nu face lucruri concrete pentru a-și îmbunătăți sau dezvolta aspectele personalității direct implicate în obținerea performanței sportive.
Aceasta este Funcția Predictivă.
În cazul unui grup de sportivi sau a concurenței pe post, se poate face rapid o departajare între sportivi atunci când aceștia prezintă capacități asemănătoare din punct de vedere fizic, tehnic sau tactic. Planul psihologic îi poate diferenția ușor și eficient pe cei care pot ajunge CAMPIONI de cei care vor rămâne sportivi de masă.
Aceasta este Funcția de Evaluare și Departajare.
Studii și cercetări psihologice realizate de-a lungul timpului la nivel mondial au încercat să identifice dacă există trăsături de personalitate specifice care îi fac pe unii sportivi să obțină performanțe deosebite. S-a constatat prezența unor trăsături comune, numite generic PERSONALITATE de CAMPION, atât la sportivii care practică sporturi individuale, cât și la cei care practică sporturi de echipă. Bateria de teste SPORT PSY PROFILE măsoară 17 dimensiuni psihologice asociate direct cu obținerea înaltei performațe sportive. Mai jos se regăsește fiecare din aceste dimensiuni, definită și explicată, pentru o cât mai bună înțelegere a ceea ce însemnă PROFILUL PSIHOLOGIC al PERSONALITĂȚII de CAMPION.
Evaluarea Figurativă ne arată pe de-o parte scorul numeric obținut pentru fiecare dimensiune evaluată, dar și includerea dimensiunilor în una din cele 5 categorii (Nivel Foarte Scăzut, Nivel Scăzut, Nivel Mediu, Nivel Ridicat , Nivel Foarte Ridicat). După cum se observă în graficul de mai jos, pentru o mai bună decriptare și înțelegere a rezultatelor obținute, am asociat acestor evaluări câte o culoare, conform legendei. O simplă privire asupra graficului ne poate arăta preponderența aspectelor pozitive față de cele negative sau invers. Se observă deasemenea foarte ușor dimensiunile unde sportivul are scoruri bune și foarte bune, precum și dimensiunile unde sportivul trebuie să lucreze pentru a-și îmbunătăți rezultatele.
Indicele Sport Psy Profile (ISPP) exprimă cuantumul nivelului de performanță rezultat din evaluarea trăsăturilor mentale și emoționale ce corelează direct cu obținerea rezultatelor de înaltă performanță.
Indicele Sport Psy Profile ne arată cu exactitate, printr-o valoare numerică, dinamica psihologică internă a sportivului rezultată din gradul diferit de dezvoltare a diferitelor trăsături mentale și emoționale, punctele tari și slabe, prezența sau absența axelor de performanță, configurațiile mentale sau emoționale apărute și gradul de sinceritate.
Indicele de performanță Sport Psy Profile (ISPP) este un indicator numeric pe o scală standardizată de calcul, ce se obține pe baza unui algoritm complex care prezintă cu acuratețe scorul obținut de sportivul ce completează bateria de teste Sport Psy Profile, raportat la profilul psihologic al performerului sportiv de top, putând atinge o limită maximă de 100 de puncte.
Evaluarea Evantai are scopul de a oferi o reprezentare grafică completă asupra profilului obținut. Astfel, se poate observa foarte repede și precis atât includerea fiecărei dimensiuni în una din cele 5 categorii (Nivel Foarte Scăzut, Nivel Scăzut, Nivel Mediu, Nivel Ridicat, Nivel Foarte Ridicat), cât și preponderența dimensiunilor în categoriile respective.
Urmare a completării testului, s-a obținut un nivel valoric pentru fiecare din cele 17 dimensiuni psihologice evaluate. Mai jos se regăsește Evaluarea Descriptivă asociată fiecărei dimensiuni, corelată cu scorul obținut. Este importantă nu numai parcurgerea explicației separate a fiecărei dimensiuni, ci și firul logic comun ce creează imaginea de ansamblu asupra situației prezente.
Fiecare dimensiune prezentă în bateria de teste SPORT PSY PROFILE este tratată separat și reprezintă o importantă sursă de informație. Corelarea mai multor dimensiuni duce la apariția unor Axe de Performanță, ce reprezintă în fapt atuuri importante pentru sportiv. Apariția uneia sau mai multor Axe de Performanță este un indicator extraordinar de important că acel sportiv are configurații speciale de trăsături psihologice, care dacă sunt menținute și dezvoltate în continuare, pot deveni un adevărat propulsator în cariera sa sportivă.
Axa Auto-Depășirii – este formată din dimensiunile Pasiune Armonioasă, Pasiune Obsesivă, Dorință Perfecțiune și Adversitate Imperfecționism.
Axa Rezistenței – este formată din dimensiunile Pregătire Mentală, Reziliență Competițională, Concentrare sub Presiune și Adaptabilitate.
Axa Emoțiilor – este formată din dimensiunile Îngrijorare, Anxietate Cognitivă și Anxietate Somatică.
Axa Eficienței – este formată din dimensiunile Coachability, Conștiinciozitate, Auto-Eficacitate și Spirit de Competiție.
Axa Jucătorului de Echipă – este formată din dimensiunile Coeziune și Leadership.
Axa Auto-Depășirii apare atunci cand există un echilibru dinamic între modul în care sportivul trăiește pasiunea pentru sport si atitudinea vis-a-vis de perfecțiune. Aceasta configurație ne arată că atât pasiunea armonioasă cât și cea obsesivă se îmbină perfect în structura de personalitate a sportivului, aducându-i satisfacția imediată a practicării sportului.
Această axă ne arată ca deși pasiunea a fost absorbită de la persoanele importante (familie, prieteni), ea a fost internalizată de sportiv și a devenit un motor al acțiunilor sale. În sportul de performanță, fără o dorință puternică de a fi din ce în ce mai bun, nu pot apărea rezultate excepționale. În cazul de față, sportivul a reușit să găsească echilibrul perfect între gestionarea greșelilor inerente ce apar în activitatea sportivă și străduința lui continuă de a diminua greșelile și a deveni mai bun.
Axa Auto-Depășirii este astfel o îmbinare foarte frumoasă între energia fantastică dată de pasiune, care îl alimentează pe sportiv, și dorința acestuia de a fi din ce în ce mai bun în sportul practicat. Deși poate părea cheia succesului, această axă nu poate funcționa independent de celelalte dimensiuni psihologice. Pentru dezvoltarea unei Personalități de Campion, este necesar ca și celelalte dimensiuni să fie la un nivel optim.
Axa Rezistenței apare atunci când există un echilibru între capacitatea sportivului de a se adapta la condiții specifice legate de greșeala sau eșec, până la condiții generale, cum ar fi schimbarea antrenorului, a clubului, a orașului și capacitatea de a face față presiunii inerente sportului de performanță, prin folosirea unor tehnici de control mental și emoțional.
Știm că sportul de performanță presupune muncă și sacrificii, iar cei care performează sunt aceia care reușesc sa facă față presiunii competițiilor. Acest lucru nu se întâmplă de la sine, ci este rezultatul folosirii, intuitiv sau învățat, a unor tehnici specifice de control mental și emoțional, cum ar fi tehnici de relaxare, imagerie vizuală, discurs pozitiv cu sine însuși, setarea de obiective. Pe de altă parte, cercetările realizate, dar și experiența profesională, ne arată că oricât de bune abilități fizice, tehnice și tactice ar avea sportivul, procesul adaptării la diferite condiții de mediu, uman sau natural și reușita de a pune în realitate, în situații de competiție a tuturor aptitudinilor si cunoștințelor avute, reprezintă unul din factorii esențiali în obținerea performanței.
Deși putem considera această axă un predictor al performanței pe termen lung, ea nu poate funcționa independent de celelalte dimensiuni psihologice. Pentru dezvoltarea unei Personalități de Campion, este necesar ca și celelalte dimensiuni să fie la un nivel optim.
Axa Eficienței apare atunci cand există un echilibru și o îmbinare armonioasă între capacitatea sportivului de a asculta sfaturile și feed-back-urile persoanelor importante din jurul său (antrenor, medic, psiholog, preparator fizic, nutriționist etc) pe de-o parte, iar de cealaltă parte, capacitatea de a se mobiliza singur și a executa acțiuni cu scopul de a-și atinge obiectivele sportive. Pentru a avea succes în sportul practicat, sportivul trebuie în primul rând să fie deschis la sugestiile, cerințele și feed-back-urile profesioniștilor, care îi oferă plus-valoare pe cele 4 paliere ale antrenamentului total, fizic, tehnic, tactic și psihologic (mental și emoțional).
Acest aspect trebuie dublat de conștiinciozitatea cu care sportivul îndeplinește sarcinile și programul de antrenament și de auto-eficacitatea cu care execută acțiunile necesare pentru îndeplinirea obiectivelor. În același timp, este absolut necesar ca sportivul să intre în competiție cu alți sportivi valoroși, de la care să poată învăța și cu care să-și măsoare forțele pentru a-și da seama la ce nivel se află din punct de vedere sportiv. Sportivul la care regăsim aceasta axă a eficienței are un spirit de competiție ridicat ce îi permite activarea resurselor personale la nivel optim și are în permanență nevoie de provocări, atât în cadrul antrenamentelor, cât și în meciuri și competiții.
În mod normal, toate aceste trăsături sunt împletite pe o structură de personalitate foarte puternică, ceea ce face ca sportivul sa nu se ferească de nicio provocare și să își dorească să fie cel mai bun. Deși considerăm această axă ca fiind o cheie către succesul sportiv, ea nu poate funcționa fără ca și celelalte trăsături ale Personalității de Campion să fie la un nivel optim de dezvoltare.
Axa Jucătorului de Echipă apare preponderent la sportivii ce practică sporturi de echipă și reprezintă o îmbinare puternică între factorul coeziune și factorul leadership. Totuși, putem regăsi această axă și la sportivii ce practică sporturi individuale, dat fiind faptul că în majoritatea cazurilor au în jurul lor o echipă multidisciplinară cu care lucrează.
Sportivii la care apare această axă au un grad ridicat de inteligență emoțională, manifestat printr-o cunoaștere (intuitivă sau învățată) profundă și vastă a ceea ce înseamnă personalitatea umană. Aceștia sunt jucatorii de echipă, ei fiind foarte ascultați și respectați în grupul din care fac parte. Au abilități de lider incontestabile, nu numai de a-i conduce pe ceilalți către obiectivele comune, ci și de a-i asculta, ajuta și a le oferi suportul pentru scoate ce-i mai bun din ei. Este de dorit ca această axă să se regăsească la orice sportiv ce practică sport de echipă.
Este o axă importantă în obținerea performanței sportive, dar fără ca celelalte trăsături ale Personalității de Campion să fie la un nivel optim, ea nu poate prezice și aduce succesul.
Evaluarea obținută ca urmare a completării acestei baterii de teste psihologice îți aduce informații extraordinar de valoroase cu privire la structura personalității tale, raportată la acele dimensiuni psihologice care corelează direct cu obținerea înaltei performanțe sportive, cu condiția să fi fost sincer în răspunsurile date. Un sportiv de performanță are capacitatea de a se auto-evalua corect și realist, în ceea ce privește acțiunile pe care le face pentru atingerea performanței, precum și în privința rezultatelor obținute. Cu toții avem tendința de a ne pune într-o lumină mai bună atunci cand suntem chestionați. Acest lucru are legătură cu stima de sine și capacitatea noastră de a ne asuma comportamentele. Dezirabilitatea Socială este un concept care ne arată că oamenii vor să se prezinte într-o manieră pozitivă în faţa celorlalţi, încadrându-se astfel în normele sociale. Ea este definită ca fiind “nevoia subiecţilor de a obţine aprobarea, mai degrabă prin acordarea de răspunsuri într-o manieră acceptată şi potrivită din punct de vedere al normelor sociale, decât în funcţie de valorile lor personale”.
Graficul de mai jos oferă o imagine clară cu privire la cât de sincer și deschis a fost sportivul în a se evalua. Acest lucru se face prin raportarea la 3 criterii: Punctajul maxim posibil pe acea dimensiune, Punctajul obținut de sportiv în urma evaluării și Punctajul real. Punctajul maxim posibil este obținut prin însumarea valorilor numerice maxime corespunzătoare tuturor întrebărilor asociate fiecărei dimensiuni psihologice evaluate. Punctajul obținut de sportiv în urma evaluării este realizat prin adunarea valorilor numerice corespunzătoare variantelor de răspuns alese pentru fiecare întrebare din test. Punctajul real este cel care reflectă de fapt unde se găsește în prezent sportivul raportat la imaginea ideală. Acest punctaj se calculează folosind o formulă ce implică atât punctajul maxim cât și punctajul rezultat din evaluare.
O analiză validă a rezultatelor obținute presupune și o comparație între Punctele tari și Punctele slabe rezultate în urma completării testului. Este important să vedem în primul rând raportul lor numeric, respectiv preponderența lor în rezultatele obținute, iar în al doilea rând ce dimensiuni se regăsesc în fiecare categorie.
Scopul acestei analize este comparația între evaluarea științifică obținută prin completarea bateriei de teste psihologice SPORT PSY PROFILE, pe de-o parte, și percepțiile mai mult sau mai puțin subiective despre personalitatea sportivului, ale antrenorului, părintelui, colegului cât și a sportivului însuși, de cealaltă parte.
Din această comparație putem obține informații foarte importante cu privire la atât la aprecierea realistă, cât și la sub-aprecierea sau supra-aprecierea sportivului față de el însuși.
Informațiile referitoare la modul în care este perceput, pe care sportivul le primește de la părinți, antrenori, colegi, sunt deasemenea extrem de valoroase și se reflectă în modul în care sportivul însuși se percepe, asupra modului în care acționează și asupra modului în care își desfășoară activitatea sportivă.
Rezultatele obținute din Analiza Comparativă se constituie într-un foarte bun punct de pornire pentru consilierea psihologică a sportivului, în vederea corelării și armonizării informațiilor obținute din evaluări. Pentru a face trecerea către performanță, sportivul trebuie să-și poată extrage feed-back-ul de care are nevoie de la persoanele importante din jurul său (părinți, antrenori, colegi sau alți specialiști).
Procesul de comparare cu ceilalți este unul din cele mai importante procese de învățare.
Prin procesul de Analiză Statistică Comparativă de mai jos putem vedea, pentru fiecare dimensiune psihologică în parte, unde se află sportivul, prin comparație cu ceilalți sportivi care au fost evaluați.
Pentru sportiv reprezintă o conștientizare a propriei valori, ceea ce îi poate da încredere, atunci când rezultate sunt mai bune decât ale celorlalți sau să-i ridice semne de intrebare și să-i deschidă direcții de lucru atunci când rezultatele sunt mai slabe ca ale celorlalți.
După trecerea prin toate aspectele evaluării, s-a conturat o idee clară despre Profilul de Personalitate al Sportivului.
Acum este momentul pentru a trece la acțiune.
Chiar dacă tendința instinctivă este de a lucra în special pe aspectele mai puțin dezvoltate sau mai puțin funcționale, sugestia noastră este ca în primul rând sportivul să se concentreze pe aspectele care sunt la un nivel ridicat și foarte ridicat, pentru că aceste aspecte sunt piatra de temelie a rezultatelor sportivului de până acum. Ele îi oferă sportivului satisfacție, le face bine și cu plăcere, și în aceste condiții ele trebuie dezvoltate în continuare până când sportivul le realizează la nivelul de măiestrie.
Pentru aceasta, este important ca sportivul să conștientizeze care sunt factorii ce îl ajută sa aibă anumite trăsături la un nivel înalt, care sunt mecanismele de susținere a acestor calități. Pornind de la această analiză personală, următorul pas este ca folosindu-se de acești factori, să își dezvolte și zonele deficitare.
Pentru a susține acest proces, mai jos se regăsesc sugestii de lucru, ce pot ajuta sportivul să ajungă la performanțele dorite.
Indiferent de rezultatele obținute la evaluare, este important ca sportivul sa aibă un Plan Personalizat de Dezvoltare Psihologică. Acest lucru se poate realiza sub îndrumarea psihologului sportiv, prin ședințe individuale de mental-coaching (față în față sau Skype).
Dezvoltarea abilităților de Atenție (Atenție Distributivă și Atenție Focalizată), Gândire (Strategii de Luare a Deciziilor și de Rezolvare de Probleme), Memorie (Memorie Fotografică și Memorie Asociativă), Creativitate și Flexibilitate Mentală, absolut necesare în sportul de performanță, se poate realiza printr-un program continuu și coerent de antrenament mental.
Tehnica afirmațiilor pozitive este folosită de mulți sportivi de elită în antrenamentul de zi cu zi și în timpul competițiilor. O afirmație pozitivă poate fi un simplu cuvânt sau o frază care aprinde flacăra motivației în sinele sportivului. Alegerea uneia sau mai multor afirmații pozitive, repetate zilnic, poate crește foarte mult încrederea în sine. Actul în sine de repetare a acestora reduce pulsul sportivului și îi ajută mintea să se concentreze mai bine.
Pentru înțelegerea, asimilarea și aprofundarea tuturor acestor concepte psihologice, recomandăm, pe lângă ședințele individuale, participarea la workshopuri tematice, vizionarea filmelor cu tematică sportivă, precum și parcurgerea materialelor scrise sau video pe care le publicăm pe site-ul nostru.