SPORT PSY PROFILE

Despre SPORT PSY Profile

În sportul de performanță, sportivii, părinții,antrenorii,conducătorii de cluburi și federații sportive își pun următoarele întrebări:


Sportiv: Merită să îmi sacrific copilăria? Am tot ce îmi trebuie să reușesc?
Părinte: Poate copilul meu să facă performanță în sport sau mai bine îl direcționez către școală? Le poate face pe ambele la fel de bine?
Antrenor: Există potențial în acest sportiv să ajungă un performer de top? Îl aleg pe el sau pe altul să îl antrenez?
Conducător de club sau federație sportivă: Voi obține rezultate cu acest sportiv sau mai bine investesc în altul?



Studii și cercetări psihologice realizate de-a lungul timpului la nivel mondial au încercat să identifice dacă există trăsături de personalitate specifice care îi fac pe unii sportivi să obțină performanțe deosebite. S-a constatat existența unor trăsături comune, numite generic PERSONALITATE de CAMPION, atât la sportivii care practică sporturi individuale, cât și la cei care practică sporturi de echipă.

Astfel s-a evidențiat faptul că un predictor mult mai precis al succesului în sportul de mare performanță este palierul PSIHOLOGIC (mental și emoțional), mai degrabă decât cele fizic, tehnic și tactic.

Cum identificăm sportivii cu PERSONALITATE de CAMPION ?

 

Bateria de teste psihologice SPORT PSY PROFILE face o scanare la nivelul personalității și poate identifica, în momentul prezent, toți acești markeri ai PERSONALITĂȚII de CAMPION.

SPORT PSY PROFILE este rezultatul unei cercetări științifice, care a durat aproape 2 ani și a fost realizată pe 1000 de sportivi din sporturi individuale și de echipă.

SPORT PSY PROFILE masoară nivelul a 17 dimensiuni și 5 axe psihologice, care din punct de vedere științific corelează direct cu performanța sportivă. 


SPORT PSY PROFILE se aseamănă cu un set de analize medicale complete. Așa cum acestea arată, în momentul prezent, din punct de vedere fizic, ce parametrii se găsesc la nivel normal și ce parametrii sunt deficitari, în același fel, bateria de teste SPORT PSY PROFILE oferă un diagnostic precis, din punct de vedere mental și emoțional, asupra nivelului de dezvoltare al celor 17 dimensiuni și 5 axe psihologice în raport cu modelul ideal al PERSONALITĂȚII de CAMPION.

Aceasta este Funcția Diagnostică.


Pornind de la evaluarea SPORT PSY PROFILE, un psiholog sportiv poate propune un PLAN DE DEZVOLTARE PSIHOLOGICĂ PERSONALIZAT.

Aceasta este Funcția de Dezvoltare.


Specialistul poate, pe baza rezultatelor testului, să facă o recomandare și o predicție pe termen lung a nivelului la care poate ajunge acel sportiv. Acest lucru nu este o prezicere ci o predicție științifică, cu o marjă de eroare ce se bazează pe prezumția că sportivul nu își va schimba radical comportamentul și nu face lucruri concrete pentru a-și îmbunătăți sau dezvolta aspectele personalității direct implicate în obținerea performanței sportive.

Aceasta este Funcția Predictivă.

În cazul unui grup de sportivi sau a concurenței pe post, se poate face rapid o departajare între sportivi atunci când aceștia prezintă capacități asemănătoare din punct de vedere fizic, tehnic sau tactic. Planul psihologic îi poate diferenția ușor și eficient pe cei care pot ajunge CAMPIONI de cei care vor rămâne sportivi de masă.

Aceasta este Funcția de Evaluare și Departajare.

Personalitatea campionului

Studii și cercetări psihologice realizate de-a lungul timpului la nivel mondial au încercat să identifice dacă există trăsături de personalitate specifice care îi fac pe unii sportivi să obțină performanțe deosebite. S-a constatat prezența unor trăsături comune, numite generic PERSONALITATE de CAMPION, atât la sportivii care practică sporturi individuale, cât și la cei care practică sporturi de echipă. Bateria de teste SPORT PSY PROFILE măsoară 17 dimensiuni psihologice asociate direct cu obținerea înaltei performațe sportive. Mai jos se regăsește fiecare din aceste dimensiuni, definită și explicată, pentru o cât mai bună înțelegere a ceea ce însemnă PROFILUL PSIHOLOGIC al PERSONALITĂȚII de CAMPION.

PASIUNE ARMONIOASĂ
Pasiunea pentru activitatea sportivă reprezintă interesul individului pentru sportul practicat, care este important pentru el și în care investește timp și energie. Prin investirea timpului și energiei se activează și mecanismele motivației care duc spre atingerea obiectivului vizat. Pasiunea armonioasă constă în implicarea sportivului în activități de bună voie, fără a fi obligat de ceva sau cineva, având ca rezultat armonizarea activității cu credințele pesonale și identitatea individului. Această pasiune este controlată de individ si apare atunci când sportivul se implică în mod deliberat în activitatea sportivă, din plăcere. Pasiunea armonioasă pentru sportul respectiv se integrează foarte bine în stilul de viață al persoanei și nu perturbă celelalte aspecte funcționale ale lui (școală, prieteni, familie), ci le va redimensiona pozitiv.
PASIUNE OBSESIVĂ
Pasiunea pentru activitatea sportivă reprezintă interesul individului pentru sportul practicat, care este important pentru el și în care investește timp și energie. Prin investirea timpului și energiei se activează și mecanismele motivației care duc spre atingerea obiectivului vizat. Pasiunea obsesivă, deși este o internalizare controlată, devine dependentă de foarte multe ori de alte aspecte asociate sau rezultate în urma activității (acceptare socială, valorizare personală etc.). Acest tip de pasiune, deși este asociată cu performanța, este de asemenea în legătură cu afectele negative care pot conduce spre o scădere a performanței. Spre exemplu, un individ care este foarte pasionat de activitatea sa, se va gândi doar la asta. Faptul că sportivul se gândește obsesiv la sportul practicat riscă să-l ducă în punctul în care să fie controlat de această pasiune obsesivă care va genera afecte negative, care la rândul lor îi vor afecta viața personală.
DORINȚA DE A FI PERFECT
Perfecționismul este o dispoziție ce ține de personalitate, caracterizat ca fiind parcurgerea fără greșeală a unui traseu care duce spre performanțe ridicate, precum și o tendință spre auto-critică excesivă a comportamentului personal sau a altora în cazul apariției greșelilor. Perfecționismul poate fi considerat atât un atribut esențial pentru atingerea unor performanțe sportive ridicate, cât și un obstacol care stă în calea succesului. Dorința pozitivă de a fi perfect se manifestă prin setarea unor standarde personale cât mai înalte și de a avea așteptări mari și exigente de la propria performanță.
ADVERSITATE LA IMPERFECȚIONISM
Perfecționismul este o dispoziție ce ține de personalitate, caracterizat ca fiind parcurgerea fără greșeală a unui traseu care duce spre performanțe ridicate, precum și o tendință spre auto-critică excesivă a comportamentului personal sau a altora în cazul apariției greșelilor. Perfecționismul poate fi considerat atît un atribut esențial pentru atingerea unor performanțe sportive ridicate, cât și un obstacol care stă în calea succesului. Adversitatea la imperfecționism apare adesea în timpul antrenamentelor și meciurilor, atunci când sportivul comite greșeli sau când acesta nu reușește să-și îndeplinească obiectivele. Este asociată cu o critică personală foarte aspră, somatizări și perturbări comportamentale. Acestea pot apărea atunci când există discrepanțe mult prea mari între așteptările sportivului cu privire la ce și-a propus și rezultatul obținut.
PREGĂTIRE MENTALĂ
Pregătirea mentală a sportivilor se referă la strategiile folosite de aceștia pentru realizarea unei performanțe de succes. Printre strategiile mentale folosite de sportivi pentru a obține maxim din performanța sportivă regăsim imageria mentală, controlul anxietății, discursul personal pozitiv sau setarea de obiective. Când spunem pregătire mentală ne referim cu precădere la setarea de obiective. Acest tip de strategie mentală se caracterizează prin directive externe sau interne asupra sarcinii. Pregătirea mentală aplicată prin setarea de obiective determină activarea motivației sportivilor spre atingerea performanței dorite.
REZILIENȚĂ COMPETIȚIONALĂ
Reziliența reprezintă un set de factori protectivi care modifică, alterează sau ameliorează răspunsul persoanei la o provocare a mediului care predispune la consecințe nedorite. În sport, putem spune că un sportiv cu un nivel bun al rezilienței este capabil să facă față unor condiții neprevăzute și dificile care pot apărea în timpul unei competiții. Acest tip de reziliență reprezintă un mecanism care își are rădăcinile în anumite aspecte ale personalității, cum ar fi stima de sine. Printre aspectele principale care ies la suprafață dintr-o reziliență bună a unui sportiv, în condiții de adversitate, se numără capacitatea de a reveni și de a continua într-o manieră pozitivă după un eșec sau greșeală.
ÎNGRIJORARE
Deseori inclusă în aria stărilor de anxietate, îngrijorarea a devenit un concept studiat independent de celelalte stări disfuncționale. Un sportiv îngrijorat tinde să emită răspunsuri întârziate în ceea ce privește luarea deciziilor. În sport acest concept exprimă starea pe care sportivul o resimte în momentul în care anumite gânduri negative îi invadează mintea, în timpul unui antrenament sau competiție, provocând o scădere a performanțelor acestuia.
CONCENTRARE SUB PRESIUNE
Concentrarea sub presiune se definește ca fiind abilitatea de a-ți concentra atenția spre sarcinile din timpul antrenamentelor și competițiilor, astfel încât să poți performa la cel mai înalt nivel. Obținerea performanței este de foarte multe ori asociată cu rezistența la presiune. Există presiunea timpului, există presiunea provenită din interiorul persoanei sau presiune provenită din exterior. Presiunea reprezintă orice factor sau combinație de factori care amplifică importanța de a performa bine. Astfel, abilitatea de a rămâne concentrat, în timpul competiției, pe propriile calități și abilități, determină o canalizare a presiunii resimțite spre urmărirea și atingerea obiectivelor dorite.
COACHABILITY
Este atitudinea deschisă și receptivă a sportivului, combinată cu abilitatea acestuia de a asculta activ, de a accepta, înțelege și a pune în practică sugestiile și criticile constructive ale profesioniștilor din mediul său de activitate (antrenor, medic, psiholog, preparator fizic, nutriționist etc), cu scopul de a-și îmbunătăți performanțele sportive din punct de vedere fizic, tehnic, tactic și mental.
ADAPTABILITATE
Adaptabilitatea reprezintă abilitatea de a face față schimbărilor survenite în cariera sportivă sau în timpul competiției, prin mecanisme adaptative, precum maleabilitate și mobilitate în decizii. Modul în care acesta reușește să facă față schimbărilor poate determina direcția în care se va îndrepta cariera lui. Este cunoscut faptul că sportivii au parte de-a lungul carierei de anumite schimbări, ale antrenorului, a echipei, a orașului, a țării sau a stilului cu care au fost obișnuiți. Alte schimbări care pot apărea și pe care nu le putem controla, țin de temperatură, adversar, incinta în care se desfășoară competiția etc.
COEZIUNE
În sport coeziunea este definită ca un proces dinamic prin care grupul rămâne unit în căutarea realizării obiectivelor comune sau a obiectivelor individuale. Un grup, oricare ar fi el, reprezintă mai multe persoane cu propriile aspirații, având caractere și personalități diferite. Devine astfel esențial pentru succesul oricărei echipe ca membrii acesteia să fie ancorați de același obiectiv și scop. Coeziunea unei echipe se prezintă ca un factor foarte important al performanței sportive.
LEADERSHIP
Definind leadership-ul ca un proces de influențare a indivizilor și grupurilor pentru atingerea unui set de obiective, observăm o diferențiere între leadership ca proces și lider ca individ. Sportivul care se remarcă printr-un leadership ridicat este cel ce cunoaște foarte bine grupul / echipa din care face parte. Doar cunoașterea caracteristicilor grupului nu este însă suficientă, liderul are nevoie să-i determine pe ceilalți coechipieri să creadă în viziunea sa și să devină indivizi care îl urmează cu încredere. Liderul nu este un șef printre colegi, ci mai exact o persoană care înțelege nevoile acestora și inspiră motivația și încrederea de care este nevoie pentru atingerea obiectivelor echipei.
CONȘTIINCIOZITATE
În sport, conștiinciozitatea se poate explica cel mai bine prin îndeplinirea sarcinilor avute și respectarea programului de antrenament. Prin conștiinciozitate înțelegem că persoana are atribute precum o bună organizare, responsabilitate, planificare bună și aspecte voliționale. Conștiinciozitatea este asociată cu performanța și cu succesul în carieră. Sportivii cu un nivel ridicat de conștiinciozitate asimilează mult mai repede informațiile primite din punct de vedere psihologic, fizic, tactic și tehnic.
ANXIETATE COGNITIVĂ
Anxietatea este o stare caracterizată de simptome psihologice și fiziologice ce apar atunci când un sportiv percepe o situație care poate fi periculoasă. Anxietatea cognitivă este definită prin componenta cognitivă care creează așteptări negative și evaluări de același tip. Pentru sportivi, un nivel ridicat de anxietate defavorizează atingerea performanței dorite. La nivel mental, pot apărea gânduri legate de eșec sau de a nu dezamăgi persoanele importante (părinți, prieteni etc). Un sportiv cu un nivel foarte ridicat al anxietății cognitive nu-și poate atinge potențialul său, iar pe termen lung starea sa de sănătate poate fi afectată.
ANXIETATE SOMATICĂ
Anxietatea este o stare caracterizată de simptome psihologice și fiziologice ce apar atunci când un sportiv percepe o situație care poate fi periculoasă. Anxietatea somatică constă în elemente fiziologice și afective care se dezvoltă direct printr-o excitare la nivelul sistemului autonom. La nivel somatic, pot apărea probleme de respirație, bătăi intense ale inimii sau transpirație abundentă. Un sportiv cu un nivel foarte ridicat al anxietății somatice nu-și poate atinge potențialul său, iar pe termen lung starea sa de sănătate poate fi afectată.
AUTO-EFICACITATE
Auto-eficacitatea are un impact major asupra dezvoltării și adaptării individului și reprezintă judecarea personală a abilității de a organiza și executa acțiuni cu scopul de a-și atinge obiectivele. Această dimensiune se referă la o credință puternică a sportivului că poate avea succes într-o anumită sarcină din antrenament sau din competiție. Auto-eficacitatea este considerată a fi un indicator de reglare a învățării care influențează în mod direct succesul obținut în diverse sarcini. Importanța acestui concept este dată și de legătura lui cu alte aspecte importante din cadrul psihicului unui sportiv. Putem menționa legătura auto-eficacității cu încrederea în propria persoană, stima de sine sau optimismul. Această asociere poate duce la obținerea anumitor performanțe și infuzarea cu energie pozitivă, atât în minte, cât și în corp, creând o stare optimă pentru manifestarea potențialului sportivului.
SPIRIT DE COMPETIȚIE
Prin spirit de competiție se înțelege dorința de a avea adversari pe măsură și a câștiga într-o manieră care să arate superioritatea sportivului în activitate. Însă competitivitatea dusă la extrem determină în unele cazuri scăderea propriei performanțe. Un nivel ridicat al spiritului de competiție duce spre activarea resurselor interioare ale sportivului spre obținerea succesului dorit. Concurența puternică și sarcinile dificile din cadrul antrenamentelor și competițiilor reprezintă provocări ce sunt adevărate surse de motivare pentru sportiv.
SCOR CONTROL
Pentru a putea controla cât mai bine onestitatea prin care persoanele răspund întrebărilor testului, am ales să introducem o scală de dezirabilitate socială, denumită scor de control. Oamenii au tendința deseori ca prin răspunsurile oferite să dorească să se prezinte într-o lumină cât mai favorabilă. Prin această scală verificăm nivelul de încredere pe care îl putem avea în răspunsurile participanților.
Evaluare figurativă

Evaluarea Figurativă ne arată pe de-o parte scorul numeric obținut pentru fiecare dimensiune evaluată, dar și includerea dimensiunilor în una din cele 5 categorii (Nivel Foarte Scăzut, Nivel Scăzut, Nivel Mediu, Nivel Ridicat , Nivel Foarte Ridicat). După cum se observă în graficul de mai jos, pentru o mai bună decriptare și înțelegere a rezultatelor obținute, am asociat acestor evaluări câte o culoare, conform legendei. O simplă privire asupra graficului ne poate arăta preponderența aspectelor pozitive față de cele negative sau invers. Se observă deasemenea foarte ușor dimensiunile unde sportivul are scoruri bune și foarte bune, precum și dimensiunile unde sportivul trebuie să lucreze pentru a-și îmbunătăți rezultatele.

Indicele Sport PSY Profile

Indicele Sport Psy Profile (ISPP) exprimă cuantumul nivelului de performanță rezultat din evaluarea trăsăturilor mentale și emoționale ce corelează direct cu obținerea rezultatelor de înaltă performanță.

Indicele Sport Psy Profile ne arată cu exactitate, printr-o valoare numerică, dinamica psihologică internă a sportivului rezultată din gradul diferit de dezvoltare a diferitelor trăsături mentale și emoționale, punctele tari și slabe, prezența sau absența axelor de performanță, configurațiile mentale sau emoționale apărute și gradul de sinceritate. 

Indicele de performanță Sport Psy Profile (ISPP) este un indicator numeric pe o scală standardizată de calcul, ce se obține pe baza unui algoritm complex care prezintă cu acuratețe scorul obținut de sportivul ce completează bateria de teste Sport Psy Profile, raportat la profilul psihologic al performerului sportiv de top, putând atinge o limită maximă de 100 de puncte.

Evaluare evantai

Evaluarea Evantai are scopul de a oferi o reprezentare grafică completă asupra profilului obținut. Astfel, se poate observa foarte repede și precis atât includerea fiecărei dimensiuni în una din cele 5 categorii (Nivel Foarte Scăzut, Nivel Scăzut, Nivel Mediu, Nivel Ridicat, Nivel Foarte Ridicat), cât și preponderența dimensiunilor în categoriile respective.

Evaluare descriptivă

Urmare a completării testului, s-a obținut un nivel valoric pentru fiecare din cele 17 dimensiuni psihologice evaluate. Mai jos se regăsește Evaluarea Descriptivă asociată fiecărei dimensiuni, corelată cu scorul obținut. Este importantă nu numai parcurgerea explicației separate a fiecărei dimensiuni, ci și firul logic comun ce creează imaginea de ansamblu asupra situației prezente.

PASIUNE ARMONIOASĂ
Pasiunea armonioasă constă în implicarea sportivului în activități de bună voie, fără a fi obligat de ceva sau cineva. Această pasiune este controlată de individ si apare atunci când sportivul se implică în mod deliberat în acivitatea sportivă, din plăcere.
Din punct de vedere al dimensiunii pasiune armonioasă, sportivul înţelege şi acceptă atât aspectele plăcute cât şi cele mai puţin plăcute ( programul de antrenament, cantonamentele, îmbinarea programului şcolar cu cel sportiv, divergenţe cu antrenorii sau părinţii) şi totuşi practică sportul cu pasiune. Sportivul cu un nivel ridicat al pasiunii armonioase apreciază sportul pe care îl practică şi îl vede ca o parte integrantă în viaţa sa. Fiind captivat de ceea ce face, sportivul poate să îşi îmbunătăţească performanţa pe termen lung.
PASIUNE OBSESIVĂ
Pasiunea obsesivă, deși este o internalizare controlată, devine dependentă de foarte multe ori de alte aspecte asociate sau rezultate în urma activității (acceptare socială, valorizare personală etc.).
În ceea ce priveşte pasiunea obsesivă sportivul este preocupat de sportul practicat doar în măsura în care este prezent în activităţile concrete ( antrenament, cantonamente) Ceea ce înseamnă că atunci când desfăşoară activitatea, sportivul este interesat de ceea ce face, dar odată ce a terminat antrenamentul, gândurile şi comportamentele sale relaţionate cu sportul se opresc. Pentru un sportiv de performanţă acest aspect este important, deoarece toate elementele sunt inter-relaţionate. Modul în care îşi organizează programul, gestionarea orelor de somn, alimentatia, timpul liber, toate au un impact asupra performanţei sale. Dacă sportivul îşi doreşte să obţină rezultate ridicate trebuie să se dedice într-o măsură mai mare sportului practicat.
DORINȚA DE A FI PERFECT
Perfecționismul este o dispoziție ce ține de personalitate, caracterizat ca fiind parcurgerea fără greșeală a unui traseu care duce spre performanțe ridicate, precum și o tendință spre auto-critică excesivă a comportamentului personal sau a altora în cazul apariției greșelilor.
În ceea ce priveşte dorinţa de a fi perfect, sportivul dorește ca performanța sa să se apropie de perfecțiune, însă nu are încredere că asta se poate întâmpla. Îşi setează obiective înalte pentru antrenamente şi competiţii, dar le vede ca fiind foarte dificile. Cu acest tip de sportivi trebuie lucrat pentru a-şi dezvolta încrederea în forţele proprii şi pentru a le creşte auto-eficacitatea în abilităţile lor. Altfel este posibil ca sportivul sa aibă dificultăţi în obţinerea unui progres și în consolidarea abilităţilor deja dobândite.
ADVERSITATE LA IMPERFECȚIONISM
Sau perfecționismul auto-critic. Este asociată cu o critică personală foarte aspră, somatizări și perturbări comportamentale. Acestea pot apărea atunci când există discrepanțe mult prea mari între așteptările sportivului cu privire la ce și-a propus și rezultatul obținut.
Din punct de vedere al acestei dimensiuni, rezultatele indică o adversitate la imperfecţionism la un nivel ridicat. Sportivul este nemulțumit atunci când nu are parte de succesul scontat. Nu îi place să lase lucrurile la voia întâmplării. Se simte frustrat atunci când comite greşeli şi este foarte critic în privinţa performanţei sale. O greşeală îl poate costa un antrenament întreg. Cu acest tip de sportivi este important să lucrăm pentru a integra greșeala într-o manieră armonioasă în dezvoltarea lor. Considerăm perfecționismul ca un atribut esențial pentru atingerea unor performanţe ridicate, dar şi un obstacol care stă în calea succesului personal.
PREGĂTIRE MENTALĂ
Pregătirea mentală a sportivilor se referă la strategiile folosite de aceștia pentru realizarea unei performanțe de succes cum ar fi imageria mentală, controlul anxietății, discursul personal pozitiv sau setarea de obiective.
În ceea ce privește dimensiunea pregătirii mentale, rezultatele indică un nivel ridicat. Sportivii care au acest nivel sunt conectați la importanța competiției sau antrenamentului. Ei au un plan strategic, iar setarea de obiective urmează o rutină bine stabilită înainte de evenimentul sportiv. Sportivii cu un nivel ridicat al acestei dimensiuni îşi setează propriile obiective şi înţeleg importanţa acestora în obţinerea de performanţe. Nivelul ridicat al dimensiunii pregătirea mentală poate fi un indicator bun pentru performanțele viitoare.
REZILIENȚĂ COMPETIȚIONALĂ
Reziliența reprezintă un set de factori protectivi care modifică, alterează sau ameliorează răspunsul persoanei la o provocare a mediului cu consecințe nedorite. Reziliența competițională este capacitatea de a face față în condiții neprevăzute și dificile, care pot apărea în timpul unei competiții.
Din punct de vedere al rezilienţei competiţionale scorurile sportivului sunt foarte ridicate. Problemele apărute în cadrul competițional sunt considerate de catre sportiv ca evenimente ce nu pot fi controlate. Concentrarea sportivului rămâne asupra aspectelor importante care pot fi schimbate. Sportivul ştie foarte bine care sunt aspectele pe care poate să le controleze şi aspectele pe care nu poate să le controleze. Pentru acest gen de sportiv problemele pot fi văzute ca provocări care antreneză și mai mult mentalul lui. Pentru sportivii care au o rezilienţă competiţională foarte ridicată există o probabilitate ca performanţa lor să se îmbunătăţească în momentul în care simt presiunea. Acești sportivi sunt cei care iubesc competiţia, provocările şi întrecerile, ceea ce probabil îi va ajuta să performeze la un nivel înalt.
ÎNGRIJORARE
Starea pe care sportivul o resimte în momentul în care anumite gânduri negative îi invadează mintea, în timpul unui antrenament sau competiție, provocând o scădere a performanțelor acestuia.
În ceea ce privește dimensiunea îngrijorării, sportivul cu un nivel ridicat este deseori preocupat de ce o să spună persoanele din jur în eventualitatea unei greșeli. Sportivul se gândește destul de des să nu greșească și nu mai reușește să țină cont de faptul că greșeala face parte din procesul de învățare și din joc. Din cauza acestor gânduri pot apărea fluctuaţii în performanța sportivului. Dacă îngrijorarea devine pregnantă, ea poate afecta şi lucrurile pe care acesta le făcea în mod normal uşor şi eficient. Atunci când îngrijorările sunt la un nivel ridicat, sportivului îi va fi foarte greu să îşi atingă potențialul său.
CONCENTRARE SUB PRESIUNE
Abilitatea de a-ți concentra atenția spre sarcinile din timpul antrenamentelor și competițiilor, astfel încât să poți performa la cel mai înalt nivel.
Sportivul cu un nivel ridicat la dimensiunea concentrarea sub presiune este sportivul care face față de cele mai multe ori presiunii. Evoluția sa nu este afectată într-un mod semnificativ de presiunea existentă. Sportivii cu un nivel ridicat la această dimensiune se pot concentra asupra strategiilor necesare pentru a câştiga un meci, iar atunci când întâmpină dificultăţi nu vor lăsa presiunea să preia controlul. Nu se gândesc prea mult la posibile eşecuri şi îmbrăţişează competiţia cu braţele deschise. Aceasta este o atitutdine care poate îmbunătăţi performanţa sportivă.
COACHABILITY
Este atitudinea deschisă și receptivă a sportivului, combinată cu abilitatea acestuia de a asculta activ, de a accepta, înțelege și a pune în practică sugestiile și criticile constructive ale profesioniștilor din mediul său de activitate, cu scopul de a-și îmbunătăți performanțele sportive.
Scorul ridicat obținut la această dimensiune reprezintă faptul că sportivul este receptiv la critici și instrucțiuni, fiind pregătit să le pună în aplicare fără a devia de la ele. Recunoaște competențele antrenorilor şi încearcă să îşi îmbunătățească performanţa cu ajutorul sfaturilor pe care le primeşte. Această atitudine favorizează obţinerea de performanţe ridicate.
ADAPTABILITATE
Adaptabilitatea reprezintă abilitatea de a face față schimbărilor inerente survenite în activitatea sportivă sau în timpul competiției, prin mecanisme adaptative, precum maleabilitate și mobilitate în decizii.
Un scor ridicat obținut la această dimensiune reprezintă fapul că sportivul nu are probleme în a se adapta situațiilor noi apărute în viața sa sportivă. Consideră aceste schimbări ca fiind inevitabile și stie că trebuie să se adapteze cât mai bine. Dacă există un transfer la o nouă echipă, un antrenor nou sau o situaţie neprevăzută, performanţa sa nu va fi afectată. Această dimensiunea este foarte importantă, putând fi considerata unul dintre cei mai puternici predictori ai performanţei în sport.
COEZIUNE
Este un proces dinamic prin care grupul rămâne unit în căutarea realizării obiectivelor comune sau a obiectivelor individuale.
Din punct de vedere al acestei dimensiuni, sportivul cu scoruri medii apreciază că face parte dintr-un grup, însă nu este pregătit și convins că interesele grupului sunt mai presus de cele personale. Pentru acest tip de sportivi este important să se desfăşoare o serie de activităţi cu ajutorul colegilor pentru a întări încrederea în aceştia şi relaţiile dintre ei. Coeziunea în echipă favorizează obţinerea de performanţe ridicate.
LEADERSHIP
Este un proces de influențare a indivizilor și grupurilor pentru atingerea unui set de obiective. Liderul nu este un șef printre colegi, ci mai exact o persoană care înțelege nevoile acestora și inspiră motivația și încrederea de care este nevoie pentru atingerea obiectivelor echipei.
În ceea ce privește această dimensiune, un scor ridicat ne arată un sportiv care manifestă dorința de a fi liderul grupului. Se consideră capabil să-și asume responsabilitatea conducerii. Cunoaşte caracteristicile echipei, îşi poate motiva colegii şi îi încurajează pentru a obţine cele mai bune rezultate. Sportivii de acest tip sunt foarte implicaţi în munca de echipă şi atunci când apar momente dificile sunt dispuşi să îşi asume o responsabilitate crescută. Liderul nu este un șef printre colegi, ci mai exact o persoană care înțelege nevoile acestora și inspiră motivația și încrederea de care este nevoie pentru atingerea obiectivelor echipei.
CONȘTIINCIOZITATE
Îndeplinirea sarcinilor avute și respectarea programului de antrenament. Prin conștiinciozitate înțelegem că persoana are atribute precum o bună organizare, responsabilitate, planificare bună și aspecte voliționale.
Din punct de vedere al acestei dimensiuni, scorul mediu obținut ne arată că nivelul de organizare al sportivului este unul acceptabil. Sportivul reușește să urmeze un plan bine pus la punct, însă la apariția unui eșec acesta este probabil să cedeze și să-i scadă încrederea în sine. Sportivul reuşește până la un punct să pună în aplicare sfaturile specialiştilor, dar se poate îndepărta foarte repede de ceea ce îşi propune, atunci când apar situaţii mai dificile. În această situaţie, stabilirea unui scop mai înalt îl poate motiva pe sportiv să devină mai conştiincios şi mai responsabil.
ANXIETATE COGNITIVĂ
Este definită prin componenta cognitivă care creează așteptări negative și evaluări de același tip. La nivel mental, pot apărea gânduri legate de eșec sau de a nu dezamăgi persoanele importante (părinți,antrenori, prieteni etc).
În ceea ce privește această dimensiune, scorul ridicat obținut ne arată faptul că grija de a nu greși este ridicată, iar acesta este un aspect care poate dăuna performanței sportivului. Atunci când sportivul se gândeşte mult prea frecvent la greşeala sau la eşec, resursele sale vor fi diminuate, ceea ce înseamnă că şi performanţa sa va fi afectată. Îşi pune la îndoială capacitatea de a se concentra şi de a-şi atinge obiectivele setate, atitudini care nu pot fi decât contra-productive pentru performanţa unui sportiv. Pentru sportivi, un nivel ridicat de anxietate defavorizează atingerea performanței dorite.
ANXIETATE SOMATICĂ
Anxietatea somatică constă în elemente fiziologice și afective care se manifestă direct printr-o excitare la nivelul sistemului autonom. La nivel somatic, pot apărea probleme de respirație, bătăi intense ale inimii sau transpirație abundentă.
În ceea ce privește această dimensiune, scorul ridicat poate indica o creștere a riscului de accidentare pe măsură ce importanța competiției este mai mare. Sportivul cu scor ridicat poate simţi încordarea mușchilor, transpirație a palmelor sau imposibilitatea relaxării în momentele cheie. În aceste condiţii, performanţa nu mai poate fi la fel de bună. Pentru sportivul cu scor ridicat este important să înveţe anumite strategii de relaxare. De asemenea,trebuie investigate şi aspectele cognitive (ex:îngrijorări) ale anxietăţii. Menținerea unui scor ridicat la această dimensiune influențează negativ performanța.
AUTO-EFICACITATE
Se referă la o credință puternică a sportivului că poate avea succes într-o anumită sarcină din antrenament sau din competiție. Auto-eficacitatea este corelată cu alte aspecte importante din psihicul unui sportiv, precum încrederea în propria persoană, stima de sine sau optimismul.
Din punct de vedere al acestei dimensiuni, scorul ridicat obținut ne arată faptul că sportivul se simte capabil să-și asume sarcini noi și dificile, având încredere că le poate rezolva într-un mod eficient. Are încredere în abilităţile sale şi crede că îşi poate atinge obiectivele stabilite atât în antrenament cât şi în competiţii. Perserverează pentru ceea ce îşi doreşte, chiar şi atunci când întâmpină dificultăţi. Acest comportament este de dorit pentru un sportiv care îşi propune să obţină rezultate înalte. Auto-eficacitatea are un impact major asupra dezvoltării și adaptării individului, de aceea un scor ridicat poate fi un predictor al performanței.
SPIRIT DE COMPETIȚIE
Dorința de a avea adversari pe măsură și a câștiga într-o manieră care să arate superioritatea sportivului în activitate. Concurența puternică și sarcinile dificile din cadrul antrenamentelor și competițiilor reprezintă provocări ce sunt adevărate surse de motivare pentru sportiv.
În ceea ce privește această dimensiune, scorul foarte ridicat obținut ne arată faptul că sportivul este foarte motivat să câștige până în punctul în care ar face orice ca să își învingă adversarii. Pentru el competiția reprezintă o luptă. În cazul în care scorurile sunt foarte ridicate pentru această dimensiune, trebuie avut grijă ca ea să nu devină contra-productivă. Atunci când sportivul vede în orice o competiţie, nu se va mai concentra asupra modului în care îşi execută loviturile sau acţiunile, singurul său scop fiind să câştige. Această atitudine este foarte bună în timpul meciurilor şi competiţiilor. În timpul antrenamentelor este important ca sportivul să acorde importanţă şi altor aspecte, cum ar fi corectitudinea cu care execută sarcinile, modul în care respiră. Concurența puternică și sarcinile dificile din cadrul antrenamentelor și competițiilor reprezintă provocări care sunt adevărate surse de motivare pentru sportiv. Această dimensiune trebuie accentuată cu preponderenţă în perioadele competiţionale.
SCOR CONTROL
Pentru a putea controla cât mai bine onestitatea prin care persoanele răspund chestionarului nostru, am ales să introducem și o scală de dezirabilitate socială, denumită scor de control.
Felicitări! Scorul de control mic ne arată că sportivul a fost foarte sincer în completarea testului și s-a auto-evaluat corect și realist, raportându-se la informațiile pe care le știe despre el în acel moment.
Axe de performanță

Fiecare dimensiune prezentă în bateria de teste SPORT PSY PROFILE este tratată separat și reprezintă o importantă sursă de informație. Corelarea mai multor dimensiuni duce la apariția unor Axe de Performanță, ce reprezintă în fapt atuuri importante pentru sportiv. Apariția uneia sau mai multor Axe de Performanță este un indicator extraordinar de important că acel sportiv are configurații speciale de trăsături psihologice, care dacă sunt menținute și dezvoltate în continuare, pot deveni un adevărat propulsator în cariera sa sportivă.

Axa Auto-Depășirii – este formată din dimensiunile Pasiune Armonioasă, Pasiune Obsesivă, Dorință Perfecțiune și Adversitate Imperfecționism.
Axa Rezistenței – este formată din dimensiunile Pregătire Mentală, Reziliență Competițională, Concentrare sub Presiune și Adaptabilitate.
Axa Emoțiilor – este formată din dimensiunile Îngrijorare, Anxietate Cognitivă și Anxietate Somatică.
Axa Eficienței – este formată din dimensiunile Coachability, Conștiinciozitate, Auto-Eficacitate și Spirit de Competiție.
Axa Jucătorului de Echipă – este formată din dimensiunile Coeziune și Leadership.

Axa Auto-Depășirii apare atunci cand există un echilibru dinamic între modul în care sportivul trăiește pasiunea pentru sport si atitudinea vis-a-vis de perfecțiune. Aceasta configurație ne arată că atât pasiunea armonioasă cât și cea obsesivă se îmbină perfect în structura de personalitate a sportivului, aducându-i satisfacția imediată a practicării sportului.

Această axă ne arată ca deși pasiunea a fost absorbită de la persoanele importante (familie, prieteni), ea a fost internalizată de sportiv și a devenit un motor al acțiunilor sale. În sportul de performanță, fără o dorință puternică de a fi din ce în ce mai bun, nu pot apărea rezultate excepționale. În cazul de față, sportivul a reușit să găsească echilibrul perfect între gestionarea greșelilor inerente ce apar în activitatea sportivă și străduința lui continuă de a diminua greșelile și a deveni mai bun.

Axa Auto-Depășirii este astfel o îmbinare foarte frumoasă între energia fantastică dată de pasiune, care îl alimentează pe sportiv, și dorința acestuia de a fi din ce în ce mai bun în sportul practicat. Deși poate părea cheia succesului, această axă nu poate funcționa independent de celelalte dimensiuni psihologice. Pentru dezvoltarea unei Personalități de Campion, este necesar ca și celelalte dimensiuni să fie la un nivel optim.

Axa Rezistenței apare atunci când există un echilibru între capacitatea sportivului de a se adapta la condiții specifice legate de greșeala sau eșec, până la condiții generale, cum ar fi schimbarea antrenorului, a clubului, a orașului și capacitatea de a face față presiunii inerente sportului de performanță, prin folosirea unor tehnici de control mental și emoțional.

Știm că sportul de performanță presupune muncă și sacrificii, iar cei care performează sunt aceia care reușesc sa facă față presiunii competițiilor. Acest lucru nu se întâmplă de la sine, ci este rezultatul folosirii, intuitiv sau învățat, a unor tehnici specifice de control mental și emoțional, cum ar fi tehnici de relaxare, imagerie vizuală, discurs pozitiv cu sine însuși, setarea de obiective. Pe de altă parte, cercetările realizate, dar și experiența profesională, ne arată că oricât de bune abilități fizice, tehnice și tactice ar avea sportivul, procesul adaptării la diferite condiții de mediu, uman sau natural și reușita de a pune în realitate, în situații de competiție a tuturor aptitudinilor si cunoștințelor avute, reprezintă unul din factorii esențiali în obținerea performanței.

Deși putem considera această axă un predictor al performanței pe termen lung, ea nu poate funcționa independent de celelalte dimensiuni psihologice. Pentru dezvoltarea unei Personalități de Campion, este necesar ca și celelalte dimensiuni să fie la un nivel optim.

Axa Eficienței apare atunci cand există un echilibru și o îmbinare armonioasă între capacitatea sportivului de a asculta sfaturile și feed-back-urile persoanelor importante din jurul său (antrenor, medic, psiholog, preparator fizic, nutriționist etc) pe de-o parte, iar de cealaltă parte, capacitatea de a se mobiliza singur și a executa acțiuni cu scopul de a-și atinge obiectivele sportive. Pentru a avea succes în sportul practicat, sportivul trebuie în primul rând să fie deschis la sugestiile, cerințele și feed-back-urile profesioniștilor, care îi oferă plus-valoare pe cele 4 paliere ale antrenamentului total, fizic, tehnic, tactic și psihologic (mental și emoțional).

Acest aspect trebuie dublat de conștiinciozitatea cu care sportivul îndeplinește sarcinile și programul de antrenament și de auto-eficacitatea cu care execută acțiunile necesare pentru îndeplinirea obiectivelor. În același timp, este absolut necesar ca sportivul să intre în competiție cu alți sportivi valoroși, de la care să poată învăța și cu care să-și măsoare forțele pentru a-și da seama la ce nivel se află din punct de vedere sportiv. Sportivul la care regăsim aceasta axă a eficienței are un spirit de competiție ridicat ce îi permite activarea resurselor personale la nivel optim și are în permanență nevoie de provocări, atât în cadrul antrenamentelor, cât și în meciuri și competiții.

În mod normal, toate aceste trăsături sunt împletite pe o structură de personalitate foarte puternică, ceea ce face ca sportivul sa nu se ferească de nicio provocare și să își dorească să fie cel mai bun. Deși considerăm această axă ca fiind o cheie către succesul sportiv, ea nu poate funcționa fără ca și celelalte trăsături ale Personalității de Campion să fie la un nivel optim de dezvoltare.

Axa Jucătorului de Echipă apare preponderent la sportivii ce practică sporturi de echipă și reprezintă o îmbinare puternică între factorul coeziune și factorul leadership. Totuși, putem regăsi această axă și la sportivii ce practică sporturi individuale, dat fiind faptul că în majoritatea cazurilor au în jurul lor o echipă multidisciplinară cu care lucrează.

Sportivii la care apare această axă au un grad ridicat de inteligență emoțională, manifestat printr-o cunoaștere (intuitivă sau învățată) profundă și vastă a ceea ce înseamnă personalitatea umană. Aceștia sunt jucatorii de echipă, ei fiind foarte ascultați și respectați în grupul din care fac parte. Au abilități de lider incontestabile, nu numai de a-i conduce pe ceilalți către obiectivele comune, ci și de a-i asculta, ajuta și a le oferi suportul pentru scoate ce-i mai bun din ei. Este de dorit ca această axă să se regăsească la orice sportiv ce practică sport de echipă.

Este o axă importantă în obținerea performanței sportive, dar fără ca celelalte trăsături ale Personalității de Campion să fie la un nivel optim, ea nu poate prezice și aduce succesul.

Scor control

Evaluarea obținută ca urmare a completării acestei baterii de teste psihologice îți aduce informații extraordinar de valoroase cu privire la structura personalității tale, raportată la acele dimensiuni psihologice care corelează direct cu obținerea înaltei performanțe sportive, cu condiția să fi fost sincer în răspunsurile date. Un sportiv de performanță are capacitatea de a se auto-evalua corect și realist, în ceea ce privește acțiunile pe care le face pentru atingerea performanței, precum și în privința rezultatelor obținute. Cu toții avem tendința de a ne pune într-o lumină mai bună atunci cand suntem chestionați. Acest lucru are legătură cu stima de sine și capacitatea noastră de a ne asuma comportamentele. Dezirabilitatea Socială este un concept care ne arată că oamenii vor să se prezinte într-o manieră pozitivă în faţa celorlalţi, încadrându-se astfel în normele sociale. Ea este definită ca fiind  “nevoia subiecţilor de a obţine aprobarea, mai degrabă prin acordarea de răspunsuri într-o manieră acceptată şi potrivită din punct de vedere al normelor sociale, decât în funcţie de valorile lor personale”.

Graficul de mai jos oferă o imagine clară cu privire la cât de sincer și deschis a fost sportivul  în a se evalua. Acest lucru se face prin raportarea la 3 criterii: Punctajul maxim posibil pe acea dimensiune, Punctajul obținut de sportiv în urma evaluării și Punctajul real. Punctajul maxim posibil este obținut prin însumarea valorilor numerice maxime corespunzătoare tuturor întrebărilor asociate fiecărei dimensiuni psihologice evaluate. Punctajul obținut de sportiv în urma evaluării este realizat prin adunarea valorilor numerice corespunzătoare variantelor de răspuns alese pentru fiecare întrebare din test. Punctajul real este cel care reflectă de fapt unde se găsește în prezent sportivul raportat la imaginea ideală. Acest punctaj se calculează folosind o formulă ce implică atât punctajul maxim cât și punctajul rezultat din evaluare.

Puncte tari și slabe

O analiză validă a rezultatelor obținute presupune și o comparație între Punctele tari și Punctele slabe rezultate în urma completării testului. Este important să vedem în primul rând raportul lor numeric, respectiv preponderența lor în rezultatele obținute, iar în al doilea rând ce dimensiuni se regăsesc în fiecare categorie.

Analiză comparativă

Scopul acestei analize este comparația între evaluarea științifică obținută prin completarea bateriei de teste psihologice SPORT PSY PROFILE, pe de-o parte, și percepțiile mai mult sau mai puțin subiective despre personalitatea sportivului, ale antrenorului, părintelui, colegului cât și a sportivului însuși, de cealaltă parte.

Din această comparație putem obține informații foarte importante cu privire la atât la aprecierea realistă, cât și la sub-aprecierea sau supra-aprecierea sportivului față de el însuși.

Informațiile referitoare la modul în care este perceput, pe care sportivul le primește de la părinți, antrenori, colegi, sunt deasemenea extrem de valoroase și se reflectă în modul în care sportivul însuși se percepe, asupra modului în care acționează și asupra modului în care își desfășoară activitatea sportivă.

Rezultatele obținute din Analiza Comparativă se constituie într-un foarte bun punct de pornire pentru consilierea psihologică a sportivului, în vederea corelării și armonizării informațiilor obținute din evaluări. Pentru a face trecerea către performanță, sportivul trebuie să-și poată extrage feed-back-ul de care are nevoie de la persoanele importante din jurul său (părinți, antrenori, colegi sau alți specialiști).

PASIUNE ARMONIOASĂ
Pasiunea armonioasă constă în implicarea sportivului în activități de bună voie, fără a fi obligat de ceva sau cineva. Această pasiune este controlată de individ si apare atunci când sportivul se implică în mod deliberat în acivitatea sportivă, din plăcere.
PASIUNE OBSESIVĂ
Pasiunea obsesivă, deși este o internalizare controlată, devine dependentă de foarte multe ori de alte aspecte asociate sau rezultate în urma activității (acceptare socială, valorizare personală etc.).
DORINȚA DE A FI PERFECT
Perfecționismul este o dispoziție ce ține de personalitate, caracterizat ca fiind parcurgerea fără greșeală a unui traseu care duce spre performanțe ridicate, precum și o tendință spre auto-critică excesivă a comportamentului personal sau a altora în cazul apariției greșelilor.
ADVERSITATE LA IMPERFECȚIONISM
Sau perfecționismul auto-critic. Este asociată cu o critică personală foarte aspră, somatizări și perturbări comportamentale. Acestea pot apărea atunci când există discrepanțe mult prea mari între așteptările sportivului cu privire la ce și-a propus și rezultatul obținut.
PREGĂTIRE MENTALĂ
Pregătirea mentală a sportivilor se referă la strategiile folosite de aceștia pentru realizarea unei performanțe de succes cum ar fi imageria mentală, controlul anxietății, discursul personal pozitiv sau setarea de obiective.
REZILIENȚĂ COMPETIȚIONALĂ
Reziliența reprezintă un set de factori protectivi care modifică, alterează sau ameliorează răspunsul persoanei la o provocare a mediului cu consecințe nedorite. Reziliența competițională este capacitatea de a face față în condiții neprevăzute și dificile, care pot apărea în timpul unei competiții.
ÎNGRIJORARE
Starea pe care sportivul o resimte în momentul în care anumite gânduri negative îi invadează mintea, în timpul unui antrenament sau competiție, provocând o scădere a performanțelor acestuia.
CONCENTRARE SUB PRESIUNE
Abilitatea de a-ți concentra atenția spre sarcinile din timpul antrenamentelor și competițiilor, astfel încât să poți performa la cel mai înalt nivel.
COACHABILITY
Este atitudinea deschisă și receptivă a sportivului, combinată cu abilitatea acestuia de a asculta activ, de a accepta, înțelege și a pune în practică sugestiile și criticile constructive ale profesioniștilor din mediul său de activitate, cu scopul de a-și îmbunătăți performanțele sportive.
ADAPTABILITATE
Adaptabilitatea reprezintă abilitatea de a face față schimbărilor inerente survenite în activitatea sportivă sau în timpul competiției, prin mecanisme adaptative, precum maleabilitate și mobilitate în decizii.
COEZIUNE
Este un proces dinamic prin care grupul rămâne unit în căutarea realizării obiectivelor comune sau a obiectivelor individuale.
LEADERSHIP
Este un proces de influențare a indivizilor și grupurilor pentru atingerea unui set de obiective. Liderul nu este un șef printre colegi, ci mai exact o persoană care înțelege nevoile acestora și inspiră motivația și încrederea de care este nevoie pentru atingerea obiectivelor echipei.
CONȘTIINCIOZITATE
Îndeplinirea sarcinilor avute și respectarea programului de antrenament. Prin conștiinciozitate înțelegem că persoana are atribute precum o bună organizare, responsabilitate, planificare bună și aspecte voliționale.
ANXIETATE COGNITIVĂ
Este definită prin componenta cognitivă care creează așteptări negative și evaluări de același tip. La nivel mental, pot apărea gânduri legate de eșec sau de a nu dezamăgi persoanele importante (părinți,antrenori, prieteni etc).
ANXIETATE SOMATICĂ
Anxietatea somatică constă în elemente fiziologice și afective care se manifestă direct printr-o excitare la nivelul sistemului autonom. La nivel somatic, pot apărea probleme de respirație, bătăi intense ale inimii sau transpirație abundentă.
AUTO-EFICACITATE
Se referă la o credință puternică a sportivului că poate avea succes într-o anumită sarcină din antrenament sau din competiție. Auto-eficacitatea este corelată cu alte aspecte importante din psihicul unui sportiv, precum încrederea în propria persoană, stima de sine sau optimismul.
SPIRIT DE COMPETIȚIE
Dorința de a avea adversari pe măsură și a câștiga într-o manieră care să arate superioritatea sportivului în activitate. Concurența puternică și sarcinile dificile din cadrul antrenamentelor și competițiilor reprezintă provocări ce sunt adevărate surse de motivare pentru sportiv.
SCOR CONTROL
Pentru a putea controla cât mai bine onestitatea prin care persoanele răspund chestionarului nostru, am ales să introducem și o scală de dezirabilitate socială, denumită scor de control.
Analiză statistică

Procesul de comparare cu ceilalți este unul din cele mai importante procese de învățare.

Prin procesul de Analiză Statistică Comparativă de mai jos putem vedea, pentru fiecare dimensiune psihologică în parte, unde se află sportivul, prin comparație cu ceilalți sportivi care au fost evaluați.

Pentru sportiv reprezintă o conștientizare a propriei valori, ceea ce îi poate da încredere, atunci când rezultate sunt mai bune decât ale celorlalți sau să-i ridice semne de intrebare și să-i deschidă direcții de lucru atunci când rezultatele sunt mai slabe ca ale celorlalți.

PASIUNE ARMONIOASĂ
Scor: 33, mai bun decât 88.75% din respondenți.
88.75%
PASIUNE OBSESIVĂ
Scor: 27, mai bun decât 81.25% din respondenți.
81.25%
DORINȚA DE A FI PERFECT
Scor: 27, mai bun decât 80.00% din respondenți.
80.00%
ADVERSITATE LA IMPERFECȚIONISM
Scor: 27, mai bun decât 91.25% din respondenți.
91.25%
PREGĂTIRE MENTALĂ
Scor: 17, mai bun decât 77.50% din respondenți.
77.50%
REZILIENȚĂ COMPETIȚIONALĂ
Scor: 19, mai bun decât 85.00% din respondenți.
85.00%
ÎNGRIJORARE
Scor: 13, mai bun decât 28.75% din respondenți.
28.75%
CONCENTRARE SUB PRESIUNE
Scor: 14, mai bun decât 70.00% din respondenți.
70.00%
COACHABILITY
Scor: 11, mai bun decât 68.75% din respondenți.
68.75%
ADAPTABILITATE
Scor: 11, mai bun decât 77.50% din respondenți.
77.50%
COEZIUNE
Scor: 34, mai bun decât 82.50% din respondenți.
82.50%
LEADERSHIP
Scor: 17, mai bun decât 71.25% din respondenți.
71.25%
CONȘTIINCIOZITATE
Scor: 17, mai bun decât 77.50% din respondenți.
77.50%
ANXIETATE COGNITIVĂ
Scor: 24, mai bun decât 15% din respondenți.
15%
ANXIETATE SOMATICĂ
Scor: 25, mai bun decât 25% din respondenți.
25%
AUTO-EFICACITATE
Scor: 19, mai bun decât 86.25% din respondenți.
86.25%
SPIRIT DE COMPETIȚIE
Scor: 15, mai bun decât 85.00% din respondenți.
85.00%
Recomandări

După trecerea prin toate aspectele evaluării, s-a conturat o idee clară despre Profilul de Personalitate al Sportivului.

Acum este momentul pentru a trece la acțiune.

Chiar dacă tendința instinctivă este de a lucra în special pe aspectele mai puțin dezvoltate sau mai puțin funcționale, sugestia noastră este ca în primul rând sportivul să se concentreze pe aspectele care sunt la un nivel ridicat și foarte ridicat, pentru că aceste aspecte sunt piatra de temelie a rezultatelor sportivului de până acum. Ele îi oferă sportivului satisfacție, le face bine și cu plăcere, și în aceste condiții ele trebuie dezvoltate în continuare până când sportivul le realizează la nivelul de măiestrie.

Pentru aceasta, este important ca sportivul să conștientizeze care sunt factorii ce îl ajută sa aibă anumite trăsături la un nivel înalt, care sunt mecanismele de susținere a acestor calități. Pornind de la această analiză personală, următorul pas este ca folosindu-se de acești factori, să își dezvolte și zonele deficitare.

Pentru a susține acest proces, mai jos se regăsesc sugestii de lucru, ce pot ajuta sportivul să ajungă la performanțele dorite.

PASIUNE OBSESIVĂ
Asta e esența sportului: să mergi până la propriile limite și să vezi dacă ești în stare să treci dincolo de ele - Pascal Bruckner
Poate cel mai important factor pentru obținerea performanțelor sportive înalte este pasiunea. Pasiunea este acea energie care te ajută să treci peste obstacolele inerente în activitatea sportivă și care aduce satisfacție prin ea însăși în practicarea sportului respectiv. Această energie poate fi ridicată prin mai multe căi. În primul rând trebuie identificat totuși dacă acest nivel scăzut este cauzat de o lipsă efectivă de pasiune sau de o lipsă de feed-back și suport din partea antrenorilor ori de o presiune prea mare din partea părinților. În acest caz, prin reglarea acestor relații, se produce un efect benefic. În al doilea rând, creșterea pasiunii pentru sportul respectiv se poate realiza prin participarea pasivă (ca spectator) sau activă (ca jucător) în alte sporturi. Deasemenea, efectuarea de antrenamente suplimentare, individuale, poate să crească interesul pentru sportul practicat, prin descoperirea unor noi moduri de a face lucrurile mai bine.
DORINȚA DE A FI PERFECT
Cel mai important lucru este să concurezi cu tine însuți. Tot ce contează este dorința de perfecționare, de a fi mai bun decât ai fost ieri - Steve Young
Deși ne dorim să ne îndeplinim sarcinile cât mai bine și să eliminăm greșelile, tocmai greșeala este modalitatea prin care se învață atingerea perfecțiunii. Un foarte bun exercițiu în acest sens este identificarea a două lucruri învățate dintr-o greşeală, iar acest exerciţiu trebuie repetat cu consecvenţă până ce sportivul îşi formează un nou mod de a gândi cu privire la greşeli.
ÎNGRIJORARE
Îngrijorarea este o stare negativă a minții care cauzează anxietate, suferință și constrângere. Ea lucrează încet și insistent până la distrugerea completă a inițiativei, încrederii în sine și a facultății rațiunii - Herbert Harris
Reducerea nivelului de îngrijorare se poate realiza prin învăţarea unor tehnici de monitorizare a gândurilor şi auto - reglare emoţională. Este foarte importantă stabilirea şi clarificarea aşteptărilor părinţilor şi antrenorilor cu privire la performanţele sportivului, precum și stabilirea unor obiective de proces, nu doar de rezultat, astfel încât să reducă din îngrijorările acestuia.
COEZIUNE
Talentul câștigă meciuri, dar munca de echipă și inteligența câștigă campionate - Michael Jordan
Pentru creșterea coeziunii, sportivul trebuie să înțeleaga că nu poate reuși de unul singur, indiferent că practică un sport de echipă sau un sport individual. Realizarea unor relații bune în cadrul grupului este de cele mai multe ori drumul către succesul personal. Faptul că sportivul nu se simte încă integrat și valorizat în grupul lui, oricât de dificil ar fi, trebuie să-l determine să facă pași concreți în acest sens. Punctul de pornire ar trebui să fie cel puțin o persoană din grup, de care sportivul se simte cel mai apropiat. Pornind de la interese și pasiuni comune, schimburi de informații, participarea împreună la activități extra-sportive , sportivul trebuie să încerce să dezvolte și alte relații cu membri ai grupului.
CONȘTIINCIOZITATE
Prețul succesului este munca grea, dedicarea la antrenamente și determinarea, chiar dacă vom câștiga sau vom pierde, vom ști că am dat tot ce e mai bun din noi pentru a reuși - Vince Lombardi
Creșterea nivelului de conştiinciozitate se poate realiza atât în timpul antrenamentului cât şi acasă, prin diferite sarcini. Acestea pot fi stabilite împreună cu psihologul şi dificultatea acestora trebuie să crească gradual. Părinţii şi antrenorul trebuie să îi distribuie o serie de sarcini, iniţial uşoare, pe care să le poată realiza singur. Odată cu realizarea acestor sarcini, atât în antrenament cât şi acasă, comportamentul trebuie întărit prin laude sau recompense, negociate împreună cu sportivul. Acest tip de comportament trebuie repetat, până ce sportivul îşi interiorizează acest aspect în profilul său de personalitate. Odată ce comportamentul devine automatizat se trece la sarcini mai complexe şi se reduc treptat întăririle. Introducerea unui plan de activități zilnice, care să ghideze activitatea sportivului, precum și folosirea unor remindere care să îi aducă aminte de ceea ce are de făcut, sunt deasemenea două instrumente ce pot duce la creșterea nivelului de conștiinciozitate.
ANXIETATE COGNITIVĂ
Stările și emoțiile sunt vehiculele folosite de sabotorul din tine – de partea ta negativistă – pentru a crea descurajare, neîncredere, îndoială, indecizie, anxietate. Acest sabotor este neutralizat prin controlul gândurilor la un asemenea nivel încât să devii tu însuți stăpânul emoțiilor, instinctelor și corpului tău - Herbert Harris
Nivelul anxietății poate fi redus prin învăţarea unor strategii de monitorizare a gândurilor şi strategii de reglare emoţională. Recomandăm și utilizarea unui jurnal în care să fie notate și urmărite gândurile, emoțiile și senzațiile sportivului în momentele în care se simte anxios , aspecte ce pot fi discutate și rezolvate în ședințe individuale cu psihologul sportiv. Este absolut necesară respectarea unui program de somn adecvat. De multe ori, câteva clipe de relaxare mentală sau folosirea unor tehnici de respirație, înaintea unei competiții, pot reduce semnificativ nivelul anxietății.
ANXIETATE SOMATICĂ
Anxietatea este un fel de opus al egoului. Ești atât de sigur că vei face totul greșit, încât îți este frică să faci orice - Robert M. Pirsig
Nivelul anxietății poate fi redus prin învăţarea unor strategii de monitorizare a gândurilor şi strategii de reglare emoţională. Recomandăm și utilizarea unui jurnal în care să fie notate și urmărite gândurile, emoțiile și senzațiile sportivului în momentele în care se simte anxios , aspecte ce pot fi discutate și rezolvate în ședințe individuale cu psihologul sportiv. Este absolut necesară respectarea unui program de somn adecvat. De multe ori, câteva clipe de relaxare mentală sau folosirea unor tehnici de respirație, înaintea unei competiții, pot reduce semnificativ nivelul anxietății.
Recomandări generale

Indiferent de rezultatele obținute la evaluare, este important ca sportivul sa aibă un Plan Personalizat de Dezvoltare Psihologică. Acest lucru se poate realiza sub îndrumarea psihologului sportiv, prin ședințe individuale de mental-coaching (față în față sau Skype). 

Dezvoltarea abilităților de Atenție (Atenție Distributivă și Atenție Focalizată), Gândire (Strategii de Luare a Deciziilor și de Rezolvare de Probleme), Memorie (Memorie Fotografică și Memorie Asociativă), Creativitate și Flexibilitate Mentală, absolut necesare în sportul de performanță, se poate realiza printr-un program continuu și coerent de antrenament mental. 

Tehnica afirmațiilor pozitive este folosită de mulți sportivi de elită în antrenamentul de zi cu zi și în timpul competițiilor. O afirmație pozitivă poate fi un simplu cuvânt sau o frază care aprinde flacăra motivației în sinele sportivului. Alegerea uneia sau mai multor afirmații pozitive, repetate zilnic, poate crește foarte mult încrederea în sine. Actul în sine de repetare a acestora reduce pulsul sportivului și îi ajută mintea să se concentreze mai bine. 

Pentru înțelegerea, asimilarea și aprofundarea tuturor acestor concepte psihologice, recomandăm, pe lângă ședințele individuale, participarea la workshopuri tematice, vizionarea filmelor cu tematică sportivă, precum și parcurgerea materialelor scrise sau video pe care le publicăm pe site-ul nostru.

Sport PSY Profile utilizează fișier de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie conform Politicii de Cookies Termeni și condiții, Prelucrarea datelor cu caracter personal și Despre cookies
AM ÎNȚELES
Cum plătesc  |  Termeni și condiții  |  Prelucrarea datelor cu caracter personal  |  ANPC  |  SOL  |  Despre cookies
Copyright © 2017 - 2024 Toate drepturile rezervate SportPsy 1